Το φαβορί δεν ήταν. Η ΑΕΚ μόλις είχε αρχίσει να φορά τα πλουμιστά της στολίδια στα ευρωπαϊκά γήπεδα, και με τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα προημιτελικά στο Καλλιμάρμαρο, ήλπιζε να στεφθεί και «Βασίλισσα» της Ευρώπης. Πρωταθλήτρια της Ευρώπης.
Η αποκάλυψη για την ασθένεια του λεοντόκαρδου πλέι μέικερ, του Γιώργου Μόσχου, που του έτρωγε τα σωθικά, τα σημάδια στο λαβωμένο του κορμί, προκάλεσαν σοκ στην ομάδα, και το Φάιναλ Φορ στο Μιλάνο σημαδεύτηκε από το αναπάντεχο μαντάτο.
Ο ημιτελικός με τη Σλάβια στο «Παλαλίντο» ήταν o αποχαιρετισμός στα όπλα. Ο μικροκαμωμένος Μόσχος, ο λεοντόκαρδος, που με τα τεράστια ψυχικά του αποθέματα, τρόμαζε πάντως ακόμη και τον πληθωρικό Γιώργο Αμερικάνο, δεν θα ξαναφορούσε ποτέ ξανά τη φανέλα της ομάδας της μεγάλης καρδιάς του. Η μπασκετική Άνοιξη της ΑΕΚ μετατράπηκε σε Χειμώνα διαρκείας.
Ήταν σαν σήμερα. 28 Δεκεμβρίου 1966. Όταν ο Μόσχος έχασε τη μάχη. «Κέρδισε πολλές μάχες. Έχασε από τον ανίκητο Χάρο», που του ζήλεψε την ομορφάδα και τη νιότη. Ήταν μόλις 29 ετών.
«Ο μεγάλος ήρως του μπάσκετ έσβησε. Έδωσε την ζωή του για το μεγαλείο της ΑΕΚ. Ολόκληρος η φίλαθλη Ελλάς θρηνεί τον θάνατο του Μόσχου», τον «ξεπροβόδισε» ο Τύπος.
Στο τελευταίο αντίο, πάνω από το κλειστό φέρετρο, εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Σπάραξε στο κλάμα μια «παιδούλα». Ήταν η κόρη του Μαρία (καταξιωμένη σήμερα φωτογράφος στη Γαλλία). Σπάραξαν στο κλάμα και οι συναθλητές του. Σπάραξε ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός.
Η ΑΕΚ δεν τον ξέχασε ποτέ. Οι συμπαίκτες του δύο χρόνια μετά έπαιξαν και για κείνον. Του αφιέρωσαν το Κύπελλο Κυπελλούχων του ’68. Η ΑΕΚ, η δική του ΑΕΚ, είχε γίνει «Βασίλισσα». Φόρεσε στο Καλλιμάρμαρο το στέμμα, που δεν φόρεσε στην Ιταλία. Ο σύλλογός του, έδωσε το ΄89 στο Κλειστό της Νέας Φιλαδέλφειας το όνομά του. «Γεώργιος Μόσχος». Κατεδαφίστηκε κι αυτό μαζί με το «Νίκος Γκούμας». Η τιμημένη μαύρη φανέλα του ’66, με τον αριθμό 5, έχει αναρτηθεί προ πολλού σε περίοπτη θέση στα Γραφεία της ΑΕΚ, στο Νέο Ηράκλειο.
Τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος. Συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα και στην Μεικτή Ευρώπης. Παίκτης υψηλών προδιαγραφών αλλά και διαχρονικό σύμβολο γενναιότητας.
Αιωνία σου η μνήμη, Γιώργο Μόσχο.
(σ.σ. οι φωτογραφίες από Intime, το Βιβλίο 90 Χρόνια Η Ιστορία της ΑΕΚ, και από το αρχείο του Αλέξανδρου Μαργαρίτη)