Με πλείστες παρουσίες στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Στην ΑΕΚ δεν αγωνίστηκε απλώς. Τη λάτρεψε. Το αίμα της καρδιάς του είχε βαφτεί από νωρίς νωρίς «κιτρινόμαυρο», και ουδέποτε το έκρυψε, παρά τις – αυξημένων απαιτήσεων – θέσεις στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, οι οποίες συνιστούσαν ουδετερότητα.
Ο Νίκος Τσοσκούνογλου, γνωστότερος στα μπασκετικά στέκια, ως «Τσου», μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ BC (aekbc.gr) για τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο. Ο επί σειρά ετών αθλητής της «Βασίλισσας», δάσκαλος και προπονητής, συγκινήθηκε όταν διάβασε την είδηση για την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού Προέδρου.
«Αν και η ΑΕΚ της τελευταίας πενταετίας, με διοικητικό ηγέτη τον Μάκη Αγγελόπουλο, δεν με ξαφνιάζει με τις δράσεις της, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές ακουμπάνε την ιστορία μας, εντυπωσιάστηκα. Συγκινήθηκα. Έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε γίνει αυτή η σεμνή τελετή για τον Πρόεδρο της καρδιάς μας. Τέτοιος ήταν για τους αθλητές και του Μπάσκετ και του Ποδοσφαίρου, αλλά και για τον κόσμο. Ο Πρόεδρος της καρδιάς μας. Τέτοια λατρεία τού έχουμε όλοι οι παλαιότεροι αθλητές. Διότι ο Λουκάς Μπάρλος προσέφερε πολλά και στο Μπάσκετ», μας είπε ο κ. Τσοσκούνογλου.
Του ζητήσαμε να θυμηθεί στιγμές από τον παράγοντα (του μπάσκετ), που δεν πολυξέρει ο κόσμος, και μας είπε κατά λέξη:
«Τί να πρωτοθυμηθώ; Καταρχάς να πω, ότι δεν χάναμε με Λουκά Μπάρλο. Όταν ερχόταν ο Λουκάς Μπάρλος να μας δει, κερδίζαμε… Τον βλέπαμε οι παίκτες στην εξέδρα του Κλειστού του Σπόρτιγκ, διότι δυστυχώς ολόκληρη ΑΕΚ, όπως ξέρετε, έκανε προπονήσεις σε ανοικτό. Δεν είχαμε γήπεδο. Γι’ αυτό υστερούσαμε σε σχέση με άλλους. Παίζαμε τους αγώνες στο «Σπόρτιγκ», μεταξύ άλλων. Την περίοδο Μπάρλου σχεδόν… όλη η ομάδα ήμασταν διεθνείς. Όμως, παίζαμε μ’ αυτές τις συνθήκες και δεν μπορούσαμε το κάτι παραπάνω. Όταν βλέπαμε τον Λουκά Μπάρλο, λοιπόν, μας έπιανε δέος. Βέβαια, ο Λουκάς Μπάρλος ήταν ανοικτοχέρης. Ξέραμε, ότι αν μας δει να κερδίζουμε, και παρότι πληρωνόμασταν καλά για την εποχή, θα μας δώσει πριμ. «Ωχ, ήρθε ο Πρόεδρος… Να νικήσουμε… Να πάρουμε και πριμ!», λέγαμε. Και τα δίναμε όλα για ένα λόγο παραπάνω, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωσή μας να κερδίζουμε διότι φοράμε τη φανέλα αυτού του ιστορικού συλλόγου, που ελάχιστα χρόνια νωρίτερα, το 1968, κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Και πράγματι, κατέβαινε στ’ αποδυτήρια και μας το έδινε. Πάντα…»
Και ποιος είπε, ότι οι μπασκετμπολίστες ένιωσαν αδικημένοι σε σχέση με την προβολή της ποδοσφαιρικής Ομάδας; Ο κ. Τσοσκούνογλου τόνισε:
«Καμία αδικία. Ίσα-ίσα. Μια οικογένεια ήμασταν. Η ποδοσφαιρική ομάδα είχε το γήπεδό της βέβαια. Είχε τις επιτυχίες της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και χαιρόμασταν γι’ αυτό. Καμία ζήλια όμως. Το αντίθετο. Αρκεί να σας πω, ότι πολλές φορές και οι δύο ομάδες πριν από αγώνες πηγαίναμε και μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο, στο Καστρί. Ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες ήμασταν ένα. Και είχε μερίδιο σ’ αυτό ο Λουκάς Μπάρλος. Πολλές φορές μας καλούσε σπίτι του στη Φιλοθέη. Όλους. Κάποιες άλλες φορές, μετά τη δική μας προπόνηση, πηγαίναμε δίπλα και βλέπαμε την προπόνηση της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ επί Φάντρονκ. Εννοείται πηγαίναμε και σε αγώνες. Ο κάθε παίκτης είχε την τιμητική θέση του στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι μπασκετμπολίστες είχαμε πιο κοντινή σχέση με το Νίκο Στράτο, που ήταν τότε έφορος της ομάδας μπάσκετ, αλλά βλέπαμε πολλές φορές και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Δεν ήταν μόνο ποδόσφαιρο, λοιπόν, ο Λουκάς Μπάρλος…»
Και κατέληξε: «Μπράβο στην επίσημη ΑΕΚ για την τιμή στον κορυφαίο Πρόεδρο όλων των εποχών. Και μακάρι, αυτό το γεγονός να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους παίκτες μας και στον προπονητή για να τα δώσουν όλα και να φτάσουν στη νίκη επί της Χάποελ, και στον κόσμο να έρθει μαζικά να στηρίξει την προσπάθεια. Την αξίζει έτσι ή αλλιώς η ΑΕΚ του κυρίου Αγγελόπουλου, για όλα όσα κάνει για την ομάδα μας αυτός ο σπουδαίος «Ενωσίτης» παράγοντας.
*Στην ένθετη φωτό, η ΑΕΚ της περιόδου 1979-1980. Διακρίνονται όρθιοι οι Τρόντζος (προπονητής), Γιαννουζάκος, Σταμέλος, Γκούμας, Νεσιάδης, Κανακάκης, Κορωναίος, Πασχαλίδης (έφορος) και καθιστοί οι Φώτσης, Πανταζής, Τσοσκούνογλου, Γκέκος.